Tips om te besparen

Woning isoleren? Waar te beginnen

Voordat de woning goed geïsoleerd wordt is het belangrijk te overwegen bij welke isolatie stap te beginnen. Het is aan te raden te beginnen bij het energielabel van de woning. Heeft de woning een energielabel G of F? Dan zijn waarschijnlijk de gevels van de woning nog niet geïsoleerd.

Het is dan aan te raden als eerste de gevel van de woning te isoleren. Vervolgens kunt u het beste de kruipruimte isoleren en de onderkant van de vloer isoleren. Wanneer dit is gedaan kunt u overwegen glazen en kozijnen te vervangen en het isoleren van het dak.

In dit artikel zullen we dieper ingaan op de mogelijkheden van het isoleren van een woning, welke mogelijkheden er zijn, wat de gemiddelde kosten zijn en of er subsidie aan te vragen is voor de isolatiewerkzaamheden die u wil uitvoeren.

Welke isolatiemogelijkheden zijn er?

De isolatiemogelijkheden die het meeste voorkomen en die het meeste rendement opleveren voor een lager gasverbruik zijn:

Wat is de beste isolatie voor kruipruimtes?

Om te weten wat de beste optie is om de kruipruimte te isoleren is het belangrijk eerst te weten welke isolatiemogelijkheden er zijn op de markt.

Er zijn twee verschillende manieren om de kruipruimte te isoleren. Afhankelijk van de hoogte van de kruipruimte kies je hiervoor de beste methode. Is de kruipruimte van de woning lager dan 35 cm? Dan is het aan te raden bodemisolatie toe te passen. Hiervoor zijn er ook weer verschillende isolatiematerialen op de markt is:

  • Isolatiechips
  • Isolatiekorrels
  • Isolatieschelpen

Is de kruipruimte hoger dan 35 cm? Dan is het aan te raden de onderkant van de vloer te isoleren. Hierbij kan overwegen worden of u kiest voor het zelf isoleren van de onderkant van de vloer of dat u dit laat doen door een bedrijf.

Het voordeel van het isoleren van de onderkant van de vloer is dat er geen contact is tussen de vloer en koude luchtstroom doordat het isolatiemateriaal direct wordt aangebracht op de onderkant van de vloer.  

Isolatie zonder verbouwing

Niemand zit te wachten op een grote verbouwen wanneer het huis beter geïsoleerd dient te worden. Spouwmuur isolatie wordt vanuit buiten in de spouw gespoten, hierdoor is er binnen in de woning geen verbouwing nodig. Ook vloerisolatie of kruipruimte isolatie kan vanuit de kruipruimte aangebracht worden.

De onderkant van de vloer isoleren is ook vrij eenvoudig zelf te doen. Hiervoor kunt u dit artikel lezen. Kruipruimtes isoleren kan eenvoudig gerealiseerd worden doormiddel van parels, DI-Chips of schelpen. Schelpen worden vaak toegepast bij vochtige kruipruimtes.

Wanneer de kruipruimte hoger is dan 35 cm is het aan te raden als eerste vloerisolatie aan te brengen voordat u de kruipruimte gaat isoleren.

Vloerisolatie

Vloerisolatie is belangrijk voor een goede isolatie van de woning. Veel tocht en vocht komt het huis binnen door een slecht geïsoleerde vloer. Voelt de vloer vaak koud aan en is het vochtgehalte in huis hoog? Hoogstwaarschijnlijk is de onderkant van de vloer dan niet goed geïsoleerd.  Bodem isolatie kan op verschillende manieren worden aangebracht. Zo kan er gekozen worden voor:

  • Steenwol
  • Kurk (Platen)
  • EPS isolatie
  • Schuim

Wanneer u wil besparen op montagekosten voor het isoleren van de vloer is dit een klusje die u vrij eenvoudig zelf kunt doen indien u een beetje handig bent. Lees daarvoor het artikel ”Zelf de vloer isoleren” voor handige tips.  

Dakisolatie

Doordat warmte altijd stijgt is een goede dakisolatie ook van groot belang. Dakisolatie kunt u aanbrengen van binnen en van buiten. Ook in de zomer schijnt de zon op het dak waardoor bij een slecht geïsoleerde woning de warmte snel binnen komt en hierdoor de temperatuur in de woning snel oploopt.

Schuin dak isoleren

Een hellend dak kan eenvoudig vanuit binnen worden geïsoleerd. U kunt glaswol of steenwol tussen de balken plaatsen en dit afwerken met gipsplaten. Wanneer er aan de binnenkant van het dak geen balken zijn gemonteerd, dient er eerst een raamwerk gemaakt te worden van aluminium of hout waar het isolatiemateriaal tussengeplaatst kan worden.

De prijzen van een schuin dak isoleren liggen tussen de €40,- en €80,- per m2

RD waarde isolatiemateriaal

Voordat de isolatiematerialen worden aangeschaft is het belangrijk te checken welke RD waarde het isolatiemateriaal heeft, dit staat vaak aangegeven op de verpakking. Hoe hoger de Rd-waarde hoe beter het materiaal isoleert. Hoe te berekenen welke Rd-waarde je nodig hebt kunt u lezen in dit artikel.

Beter isoleren met nieuwe ramen

Vaak wordt de isolatie van ramen onderschat. De isolatievoordelen van HR+ of HR++ glas zijn vaak van groot belang voor een goed geïsoleerde woning. Hoe kom je er achter wat voor soort glas je nu in de woning hebt lees je hier.

Buitenmuren isoleren | Gevelisolatie

In tegenstelling tot het isoleren van de vloer, binnenkant dak of spouwmuur heeft het isoleren van de gevel een grotere inpakt met betrekking tot verbouwen. Wanneer men er voor kiest om de buitenmuren van de woning te isoleren heeft het echter twee voordelen.

Je krijgt een compleet nieuwe uitstraling van de woning van buiten af. Je woning wordt energiezuiniger door de lagere stookkosten.

Buitenmuurisolatie wordt in de meeste gevallen toegepast bij oude woningen die niet voorzien zijn van een spouw. Indien dit het geval is en de woning voorzien is van een enkele muur kan dat veel kosten besparen in het energieverbruik. Wanneer de gevelisolatie wordt aangebracht is er ook minder kans op koudebruggen tussen beide muren.

Subsidie voor woningisolatie

Gelukkig is er een grote kans dat bij het isoleren van het huis er subsidie aangevraagd kan worden. Vaak wordt er subsidie uitgekeerd tot wel 30% van de totale kosten. Niet alleen is het aantrekkelijk om subsidie aan te vragen voor het isolatieproject dat gerealiseerd moet worden, ook kan er tegen een lage rente extra geld worden geleend. Wil je weten of je in aanmerking komt voor subsidie voor het isoleren van de woning? Bekijk hier de mogelijkheden.

Veelgestelde vragen

Waar moet ik beginnen bij het isoleren van mijn huis?

Wanneer u aan het overwegen bent de woning beter te isoleren is het aan te raden eerst alle naden en kieren te dichten. Dit zorgt al voor een betere isolatie en een lager gasverbruik.

Glaswol of steenwol gebruiken?

Voor het toepassen van glaswol of steenwol is het aan te raden glaswol te gebruiken. Glaswol is goedkoper in aanschaf en heeft een betere isolatiewaarde (Rd-waarde)

Hoe kan ik het beste een huis isoleren zonder spouw?

Wanneer een woning geen spouwmuur heeft kunt u de woning het beste de gevel van de woning isoleren d.m.v. gevelbekleding. Hierdoor creëert u een spouw met weinig kans op koudebruggen.

Wat is de beste isolatie voor houtskeletbouw?

Wanneer u een woning van houtskeletbouw wil isoleren is het aan te raden glaswol tussen de baksteenmuur en de houten muur binnen te plaatsten. Glaswol heeft een betere isolatiewaarde dan steenwol en neemt minder ruimte in beslag doordat glaswol dunner is.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *